Mannen anno 2021.
Mannen die samenkomen rond het vuur, midden in het bos, beschermd door de veiligheid van de tipi. In vroegere tijden een traditioneel beeld, nu een zeldzaamheid.
Constant worden we geleefd door onze agenda, iPhone, computer, werk, gezin en familie. Het is tijd om ons als mannen terug te verbinden met elkaar en de ware kracht van ons man zijn te leven.
Veel mannen zijn ‘nieuwe’ mannen geworden, draaien mee in het huishouden, zorgen voor de kids, koken, doen boodschappen, zorgen voor brood op de plank en nog veel meer… We voelen met z’n allen dat we in een maatschappij leven waarin de druk heel groot wordt op ons en ons gezin. We proberen te voldoen aan zoveel eisen en verwachtingen van familie, vrienden, werk, relatie, kinderen,… Ook de sociale media, constant bereikbaar (willen) zijn, prikkels van de media,… zorgen ervoor dat we deze druk nog verhogen. Met als gevolg dat we vaak vergeten dat we nog essentieel MAN zijn ook. Deze essentie werd de laatste decennia niet echt meer doorgegeven of gevoed….
Wij als mannen hebben inderdaad een zekere verantwoordelijkheid te dragen. Om deze effectief te kunnen dragen is het noodzakelijk dat we ons voeden en verbinden met ‘gelijkgestemden’.
Samenkomen met mannen, samen dingen doen, actief en betrokken, is een grote noodzaak geworden. Daarbij ons verhaal en beleving kunnen brengen en beluisterd worden, zonder oordeel is essentieel. Vanuit deze kwetsbare positie zorgen we er samen voor dat we erkenning krijgen en herkenning kunnen voelen.
Onder mannen zijn, laat ons ervaren dat we ‘lotgenoten’ hebben, mensen met hetzelfde gevoel, beleving en ervaring. De ervaring leert dat hieruit een gevoel van samenhorigheid ontstaat en dat het ‘alleen-zijn’ wegvalt. Durven hulp vragen, een mannelijk netwerk creëren, hoe onze kinderen opvoeden, werkplezier behouden, relatieproblemen uitklaren, support geven,… zijn allemaal onderwerpen die makkelijker zullen lopen als we ons verbinden met andere mannen.
Vanuit evenwaardigheid komen we samen en nemen we de draad van onze ‘roots’ terug op. Natuurlijk zullen thema’s als verantwoordelijkheid, respect, seksualiteit, relaties, macht, onmacht, angst, vertrouwen, wantrouwen, rouwen, verdriet, eigenwaarde, zelfvertrouwen, ouderschap, kinderen, tieners, … aan bod komen.
Mannenweekend Back to the roots
In onze activiteiten zijn we vaak actief bezig, maken we ons hoofd leeg en zakken we in het nu. We gaan uitdagingen aan, creëren, bouwen, wandelen, hakken hout, maken vuur, koken… en doen waar ons hart van gaat stromen. Onze kracht eens helemaal leven in een uitdagend spel, een rocket-stove bouwen, experimenteren, bouwen en samenwerken,… allemaal activiteiten waar we als mannen dichter bij elkaar en onze essentie komen.
We stelen tijd en gaan in no-time, we laten ons drijven op de dynamiek van de aanwezige mannen. We laten voor even de smart-phones en wifi voor wat het is, en genieten van de back to basic sfeer van de natuur en de plek.
Van jongen naar man – vierdaagse overgangsrite
De jongens van nu zijn de mannen van onze toekomst. Daarom is het belangrijk de jongens voor te leven in het man-zijn, hen te initiëren, te ondersteunen in hun groei. Hiervoor organiseren we overgangsmomenten. ‘The making of men‘ waar Arne Rubinstein (AUS) al 30 jaar onderzoek naar toe verricht is een programma dat wij ook hier in België aanbieden. We willen allemaal dat onze jongeren uitgroeien tot gelukkige, gezonde en succesvolle jonge mannen. Daarvoor is het nodig om hen te begeleiden en hen te helpen de stap te zetten naar het man zijn. Overgangsrites bestaan zo goed als niet meer in onze maatschappij, maar zijn heel erg nodig. ‘The making of men’ biedt hier een antwoord op. Jongeren van 14 tot 18 jaar krijgen hier de kans om samen met hun vader en moeder de stap te zetten naar het man zijn.
Vaders en zonen/dochters – weekends
Als volwassen man heb je de mooie taak om je te verbinden met de jongere generatie en hen voor te leven, ook al heb je geen eigen kinderen. Hiervoor organiseren we vader-zoon-weekends en vader-dochter weekends. Hier gaan we kamperen en terug naar de natuur, in no-time, samen met onze zoon of dochter, kleinkind, petekind,… Ook jongeren zonder vader, maar met een mannelijke steunfiguur zijn hier welkom. Tijdens deze activiteiten wordt ruimte gecreëerd om de band te versterken, verhalen te vertellen, unieke aandacht te geven, en vooral een intens mooie tijd samen te beleven. De ervaring leert dat dit steeds groeimomenten zijn voor ons allen.